Radical30 World
Κάνετε κλικ σε μια φωτογραφία του Τίτλου ή στη λέξη Φόρουμ για να δείτε τα θέματα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Radical30 World
Κάνετε κλικ σε μια φωτογραφία του Τίτλου ή στη λέξη Φόρουμ για να δείτε τα θέματα μας.
Radical30 World
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Σύνδεση

Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

Πρόσφατα Θέματα
» 5 Μαρτίου 1943: Η μεγαλύτερη νίκη της Αντίστασης.
 Καντάφι EmptyΚυρ 06 Μαρ 2016, 12:59 από radical30

» Forsaken-2015 ******
 Καντάφι EmptyΔευ 22 Φεβ 2016, 10:13 από radical30

» The First Grader *******
 Καντάφι EmptyΔευ 08 Φεβ 2016, 13:05 από radical30

» Περί των "Κοινών Αγαθών"
 Καντάφι EmptyΠαρ 05 Φεβ 2016, 02:20 από radical30

» Ο δικός μου "χιονάνθρωπος"
 Καντάφι EmptyΤετ 03 Φεβ 2016, 06:11 από radical30

» Δημήτρης Βαρδαβάς
 Καντάφι EmptyΤετ 03 Φεβ 2016, 04:52 από radical30

» Η "Νονά"
 Καντάφι EmptyΣαβ 23 Ιαν 2016, 06:11 από radical30

Απρίλιος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

Ψηφοφορία
Τροφοδοσία RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Παρόντες χρήστες
41 χρήστες είναι συνδεδεμένοι αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 41 επισκέπτες

Κανένας

Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 151, στις Τρι 19 Νοε 2019, 12:57

Καντάφι

Πήγαινε κάτω

 Καντάφι Empty Καντάφι (2)

Δημοσίευση  radical30 Κυρ 23 Οκτ 2011, 05:16

Υπέρ Καντάφι

Για την αρχή όταν ανέτρεψε τον βασιλιά Ιντρίς και προσπάθησε να ενώσει τις φυλές σε κράτος. Και για το φρικτό τέλος που του έδωσαν οι «αντικαθεστωτικοί» της τελευταίας στιγμής, που πριν ένα χρόνο τον αποθέωναν. Που τον βασάνισαν πριν τον εκτελέσουν εν ψυχρώ κραυγάζοντας «Αλλάχ ακμπάρ» ( Πόσο μεγάλος δολοφόνος είναι αυτός ο Θεός του Ισλάμ και όχι μόνο). Για το ενδιάμεσο διάστημα της παρανοϊκής τυραννίας του τα έγραψα τότε, όταν διάφοροι Ευρωπαίοι, μαζί και ημέτεροι που τώρα σιωπούν συνωστίζονταν στο τσαντίρι του.

Περίμενα δυο μέρες να διαβάσω μια διαμαρτυρία, να ακούσω μια φωνή οργής για το απαράδεκτο θέαμα που έκανε τον γύρο του κόσμου. Η Χίλαρι με ένα βλακώδες «ήρθαμε, είδαμε, σκοτώθηκε ουάου» έκφρασε την χαρά της για τον θάνατο του Καντάφι, κυβερνήσεις και ηγέτες που μέχρι πριν ένα χρόνο χαριεντίζονταν και έστηναν μπίζνες με τον ημιπαράφρονα στα τελευταία του δικτάτορα, σιώπησαν ένοχα η επικρότησαν προκλητικά. Μέχρι και την σκηνή του άφησε ο Σαρκοζί τον Καντάφι να στήσει έξω από τα Ηλύσια Πεδία, μέχρι και γυναίκες κουβάλησε στον Μπερλουσκόνι, ενώ Ρώσοι και Κινέζοι τον στήριζαν μανιωδώς μέχρις ότου οι καινούργιοι εγγυήθηκαν τις επενδύσεις τους.

Ούτε οι ηγέτες της «πολιτισμένης» ανθρωπότητας, ούτε οι εκκλησίες, ούτε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σήκωσαν φωνή διαμαρτυρίας για το φρικτό έγκλημα της εν ψυχρώ, χωρίς δίκη εκτέλεσης, αφού προηγήθηκε λυντσάρισμα ενός ανθρώπου που συνελήφθη αιχμάλωτος. Οι σύμμαχοι των εξεγερμένων- ανάμεσα στους τελευταίους προφανώς υπάρχουν αγωνιστές που υπέφεραν από το καθεστώς του Καντάφι και προσβλέπουν σε μια δημοκρατική εξέλιξη στην Λιβύη αλλά στιγματίζονται γιατί δεν απέτρεψαν την δολοφονία– οφείλουν όπως γράφει ο Ριχάρδος Σωμερίτης( Το τραγικό τέλος του τύραννου Καντάφι- ΒΗΜΑ 21-10 2011) «να απολογηθούν και ας μην είναι οι φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος».

Είναι προφανές ότι δεν ήθελαν μια δίκη που θα επανέφερε στην μνήμη των ανθρώπων εκτός από τα εγκλήματα του Καντάφι και τις δικές τους πομπές. Κυρίως οι Ευρωπαίοι. Οι Αμερικάνοι στην συγκεκριμένη περίπτωση λόγω της μακρόχρονης σύγκρουσης με τον Καντάφι, ήσαν λιγότερο εκτεθειμένοι και για αυτό απαίτησαν από το Επαναστατικό Συμβούλιο της Λιβύης να προχωρήσει σε έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου ενώ μίλησαν και για έγκλημα πολέμου. Υποκριτικό θα πει κάποιος. Πάντως κάτι περισσότερο από την εκκωφαντική σιωπή των Ευρωπαίων ηγετών.

Υπάρχει, λοιπόν, αυτοτελές και κολοσσιαίο ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, ένα ζήτημα ηθικής τάξης. Κάποιοι, καλοπροαίρετα είναι πρόθυμοι να το παραβλέπουν, στο όνομα της αλλαγής σελίδας στην Λιβύη. Παραβλέπουν έτσι την αλληλουχία μέσων και σκοπών και γίνονται ανομολόγητα οπαδοί της θεωρίας ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Θεωρίας όχι μόνο κυνικής αλλά τελικά και μακροπρόθεσμα πολιτικά αναποτελεσματικής όταν σχεδόν πάντοτε γυρίζει μπούμερανγκ. Το έπαθαν οι Αμερικάνοι στο Αφγανιστάν όταν ενίσχυσαν τους Μουτζαχεντίν και έμπλεξαν με τους Ταλιμπάν. Υπάρχει ένα πιο τραγικό παράδειγμα. Η Αλγερία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 50 η ανθρωπότητα συγκλονίστηκε από τον αντιαποικιακό αγώνα των Αλγερινών κατά της Γαλλίας. Λίγοι έδιναν σημασία τότε στα μέσα που χρησιμοποιούσε το FLN (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Αλγερίας) απέναντι σε αντιπάλους, Γάλλους και Αλγερινούς που δεν ήθελαν να σπάσουν οι δεσμοί με την Γαλλία αλλά και σε συμμάχους, όπως τους κομμουνιστές που διαφωνούσαν με ακραίες τρομοκρατικές ενέργειες όπως τα τυφλά χτυπήματα σε δημόσιους χώρους.

Η απάντηση των αποικιακών γαλλικών αρχών, που αργότερα έφτιαξαν τον ΟΑΣ και επικήρυξαν τον Ντε Γκώλ, ήταν βάναυση και κτηνώδης.( Μια εκπληκτική τοιχογραφία της εποχής έχει ο Maurice Attia στο νουάρ μυθιστόρημα «Το μαύρο Αλγέρι», εκδ. Πόλις). Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλγερινής καταγωγής Αλμπέρ Καμύ προτείνει πολιτική ανακωχή και εκφράζει την απαισιοδοξία του για την κατάληξη της αλγερινής επανάστασης. Δυστυχώς δικαιώθηκε. Το «αντιϊμπεριαλιστικό» καθεστώς Μπουμεντιέν μεταλλάχθηκε σε μια τυπική αραβική δικτατορία, η χώρα είναι βυθισμένη σε ένα αιματηρό εμφύλιο με τους ισλαμιστές και τους κυβερνώντες να επιδίδονται σε ανείπωτες αγριότητες με πρώτα θύματα τις γυναίκες.

Και το αποκορύφωμα και η εκδίκηση της Ιστορίας ήρθε όταν πριν μερικά χρόνια επισκέφθηκε το Αλγέρι ο Ζακ Σιράκ και τον υποδέχθηκαν 1.000.000 νέοι Αλγερινοί ζητώντας του βίζα για την Γαλλία. Ο σκοπός δεν αγίασε τα μέσα, αντιθέτως τα μέσα υπονόμευσαν τον σκοπό και κατέστησαν ανέφικτη την πορεία προς μια δημοκρατική και ειρηνική Αλγερία.

Μακάρι στην Λιβύη τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά. Ο αιματοβαμμένος όμως επίλογος δεν είναι αισιόδοξο μήνυμα. Η δημοκρατία είναι ζόρικο πράγμα. Θέλει χρόνο και οπωσδήποτε δεν θεμελιώνεται πάνω στο αίμα. Ακόμα και αν αυτό είναι του Καντάφι.

Nίκος Μπίστης
πηγή: protagon.gr
radical30
radical30
Admin

Εγγραφή : 28/09/2009
Δημοσιεύσεις : 3499
Τόπος : Πόρτο Ράφτη
Ηλικία : 93

http://radicalrvolution-radical30.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

 Καντάφι Empty Καντάφι

Δημοσίευση  radical30 Κυρ 23 Οκτ 2011, 05:06

Το τραγικό τέλος του τύραννου Καντάφι

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πενθήσουμε για τον Καντάφι. Στυγνός και παρανοϊκός δικτάτορας ήταν, με στήριγμα τα παιδιά του, την κλίκα του και τα μεγάλα κέρδη από το πετρέλαιο - αυτή την κατάρα για τόσους λαούς. Και ακόμα, όσο επιζούσε πολλαπλασιάζονταν οι νεκροί.

Υπάρχουν όμως αίτια διαμαρτυρίας για το απάνθρωπο τέλος του. Θα ήταν για λόγους αρχής απαράδεκτη αλλά πολιτικά εξηγήσιμη μια εκτέλεσή του με συνοπτικές διαδικασίες ή και χωρίς καμιά διαδικασία όπως αυτό έγινε με τον Σαντάμ Χουσέιν και την παρωδία της δίκης του ή με τον Μπιν Λάντεν χωρίς καμιά δίκη.

Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν από το πρωί και που ανάρτησαν στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις τόσες ξένες εφημερίδες αποκαλύπτουν ότι ένοπλοι που από τόσο καιρό πολεμούσαν στη Σύρτη τον τράβηξαν από έναν υπόνομο όπου αποπειράθηκε να κρυφτεί και τον λιντσάρισαν βάρβαρα. Κάποιος στο τέλος τον πυροβόλησε ημιθανή και τον αποτέλειωσε.

Μπορεί κανείς να κατανοήσει το μίσος πολλών επαναστατών μετά από τόσες δεκαετίες αιματοβαμμένης εξουσίας του Καντάφι όταν, επιτέλους, τον έπιασαν και σκέφτηκαν -ίσως- ότι τελείωσε έτσι ένας σκληρός πολύμηνος πόλεμος που οδήγησε και τόσες ξένες δυνάμεις, ευρωπαϊκές κυρίως, και πιο περιορισμένα τις ΗΠΑ, στο να τους στηρίξουν με κάθε τρόπο πολύ πέρα από όσο το είχαν επιτρέψει τα Ενωμένα Έθνη.

Αν το βάρβαρο λιντσάρισμα επιβεβαιωθεί -και τα ντοκουμέντα δεν επιτρέπουν πολλές αμφιβολίες- οι σύμμαχοι των επαναστατών θα χρειαστεί να απολογηθούν κι ας μην είναι οι φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος.
Γιατί το ζητούμενο δεν ήταν αυτό, ήταν η απελευθέρωση ενός λαού και ίσως αύριο η εγκαθίδρυση, δύσκολη, μιας δημοκρατίας σε μια χώρα που ποτέ ως τώρα δεν την έζησε πραγματικά. Και ως προς τον δικτάτορα, μια
«δίκαιη δίκη». Για τα όσα υπέφερε ο λαός του αλλά και τις παγκόσμιες τρομοκρατικές ενέργειές του, τη χρηματοδότηση τόσων έγκλημάτων, καθώς και τις τόσες ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις του κυρίως στην Αφρική.

Σίγουρα, μια τέτοια δίκη θα αποκάλυπτε επίσημα όλα αυτά που από χρόνια όλες οι χώρες, με πρώτη τη δική μας, γνώριζαν αλλά, μόλις ο δικτάτορας υποκρίθηκε μεταμέλια, έκαναν πως δεν τα άκουσαν καν : τη φρίκη του κανταφικού καθεστώτος αλλά και τις πολύ καλές μπίζνες που επέτρεπε ή που χρησιμοποιούσε σαν δόλωμα. Μπορεί έτσι να υποθέσει κανείς ότι μια τέτοια δίκη δεν ήταν επιθυμητή !

Όλες οι δυνάμεις εύχονται τώρα στον λαό της Λιβύης, εκεί απέναντι από την Κρήτη και τόσο κοντά της , να ξεχάσει το παρελθόν και ενωμένος και να οργανώσει το ελεύθερο και πλούσιο (πετρέλαια) μέλλον του.
Υποκριτικό ; Κάπως. Σωστό όμως αλλά και δύσκολο!

Ριχάρδος Σωμερίτης
somerit@otenet.gr
radical30
radical30
Admin

Εγγραφή : 28/09/2009
Δημοσιεύσεις : 3499
Τόπος : Πόρτο Ράφτη
Ηλικία : 93

http://radicalrvolution-radical30.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης