Radical30 World
Κάνετε κλικ σε μια φωτογραφία του Τίτλου ή στη λέξη Φόρουμ για να δείτε τα θέματα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Radical30 World
Κάνετε κλικ σε μια φωτογραφία του Τίτλου ή στη λέξη Φόρουμ για να δείτε τα θέματα μας.
Radical30 World
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Σύνδεση

Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

Πρόσφατα Θέματα
» 5 Μαρτίου 1943: Η μεγαλύτερη νίκη της Αντίστασης.
Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία -   EmptyΚυρ 06 Μαρ 2016, 12:59 από radical30

» Forsaken-2015 ******
Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία -   EmptyΔευ 22 Φεβ 2016, 10:13 από radical30

» The First Grader *******
Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία -   EmptyΔευ 08 Φεβ 2016, 13:05 από radical30

» Περί των "Κοινών Αγαθών"
Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία -   EmptyΠαρ 05 Φεβ 2016, 02:20 από radical30

» Ο δικός μου "χιονάνθρωπος"
Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία -   EmptyΤετ 03 Φεβ 2016, 06:11 από radical30

» Δημήτρης Βαρδαβάς
Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία -   EmptyΤετ 03 Φεβ 2016, 04:52 από radical30

» Η "Νονά"
Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία -   EmptyΣαβ 23 Ιαν 2016, 06:11 από radical30

Μάης 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

Ψηφοφορία
Τροφοδοσία RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Παρόντες χρήστες
37 χρήστες είναι συνδεδεμένοι αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 37 επισκέπτες :: 1 μηχανή αναζήτησης

Κανένας

Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 151, στις Τρι 19 Νοε 2019, 12:57

Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία -

Πήγαινε κάτω

Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία -   Empty Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία -

Δημοσίευση  radical30 Σαβ 22 Φεβ 2014, 13:34


https://youtu.be/mbWwVFzQzo8

=======================

Πούτιν: «Όχι» σε στρατιωτική δράση στην Ουκρανία προς το παρόν

04 Μαρ 2014
tvxsteam tvxs.gr


Προς το παρόν δεν χρειάζεται η χρήση στρατιωτικής βίας στην ουκρανική Κριμαία, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίοςχαρακτήρισε «πραξικοπηματική, στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας» τα γεγονότα στο Κίεβο. Ο Πούτιν έδωσε την πρώτη ζωντανή συνέντευξη Τύπου μετά την κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικά στρατεύματα. Στο μεταξύ, προειδοποιητικά πυρά στον αέρα άνοιξαν ρώσοι στρατιώτες στην αεροπορική βάση του Μπελμπέκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων, όπως μετέδωσε το Associated Press.

Τα ξημερώματα, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση Ομπάμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων έναντι της Μόσχας, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε το πάγωμα όλων των αμυντικών συναλλαγών με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών ασκήσεων, ενώ ανεστάλησαν και οι εμπορικές και οι επενδυτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.
 
O ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως για την ώρα δεν χρειάζεται η χρήση στρατιωτικής βίας στην ουκρανική Κριμαία από πλευράς Ρωσίας, προσθέντας ότι η Μόσχα δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Έχουμε την επιλογή της στρατιωτικής δράσης στην Κριμαία», ανέφερε.

Επίσης, δήλωσε ότι θα είναι νόμιμη η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία, αν η Ρωσία αποφασίσει τελικώς να προχωρήσει, δεδομένης της έκκλησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον οποίο η Μόσχα θεωρεί τον μόνο νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν η τελευταία επιλογή. Επίσης, υποστήριξε ότι στην Κριμαία δεν έπεσε σφαίρα.

Επιπλέον, κατηγόρησε τη Δύση ότι θεωρεί νομιμοποιημένες τις νέες αρχές της Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα «επανάστασης», ενώ εκείνες προέκυψαν ως αποτέλεσμα πραξικοπήματος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ακόμη ότι μόνος νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας ο Βίκτρο Γιανουκόβιτς, μολονότι δεν διαθέτει πια πραγματική εξουσία. Δήλωσε επίσης ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκπλήρωσε όλους τους όρους της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου με την αντιπολίτευση και στην πράξη παρέδωσε την εξουσία.

Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η αλλαγή εκτός του νόμιμου πλαισίου δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί, είπε ο Πούτιν. «Καταλαβαίνω τους διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας οι οποίοι ζητούν ριζοσπαστικές αλλαγές».

Όπως σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος, πλήρης αποκατάσταση σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα υπάρξει μετά την εκλογή νέου ουκρανού προέδρου. Ωσόστο, τόνισε πως εάν η Ουκρανία πραγματοποιήσει εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες «τρομοκρατίας», η Ρωσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι εάν η Ουκρανία αδυνατεί να ξεπληρώσει τις οφειλές της για τις προμήθειες αερίου του Φεβρουαρίου, τα χρέη της προς τη Ρωσία θα φτάσουν περίπου τα 2 δισ. δολάρια. Ο Πούτιν είπε, επίσης, ότι θεωρεί την αναστάτωση στις χρηματαγορές της Ρωσίας μια «τακτική» και «προσωρινή» απόφαση των επενδυτών.

Παγώνουν τις στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία οι ΗΠΑ

«Ζητούμε από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και να επιστρέψουν στη βάση τους οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κέρμπι.

Ο ίδιος σημείωσε πως, αν και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θεωρεί ότι υπάρχει αξία στις διαστρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία «λόγω των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία, αναστείλαμε όλες τις διαστρατιωτικές μας δεσμεύσεις». Η αναστολή αυτή αφορά επίσης και τις διμερείς επαφές για αμυντικά ζητήματα καθώς και τον σχεδιασμό συνεδρίων, πρόσθεσε ο Κέρμπι.

Πάντως, η απόφαση αυτή δεν κόβει όλους τους δεσμούς, καθώς ο διάλογος σε επίπεδο κορυφής θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο απέρριψαν το ενδεχόμενο στρατιωτικών κινήσεων, που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο την ένταση.

Gazprom: Τέλος στην έκπτωση προς την Ουκρανία

Από τον Απρίλιο, η Gazprom θα σταματήσει να πωλεί φυσικό αέριο στην Ουκρανία σε μειωμένη τιμή, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ουκρανική Βουλή: Επικύρωση δανείων από ΕΕ

Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2013 για την χορήγηση δανείων ύψους 610 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συμφωνία δεν είχε επικυρωθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Τέλος στα στρατιωτικά γυμνάσια από Πούτιν

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα την Τρίτη, ολοκληρώθηκαν οι στρατιωτικές ασκήσεις επί ρωσικού εδάφους ανατολικά των συνόρων με την Ουκρανία. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε τα στρατεύματα που συμμετέχουν στα στρατιωτικά γυμνάσια να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το BBC, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι 150.000 και πλέον στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στα γυμνάσια κοντά στα ουκρανικά σύνορα θα παραμείνουν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

Εν τω μεταξύ, χωρίς να αναφερθεί οποιαδήποτε επέμβαση εξέπνευσε το πρωί το «τελεσίγραφο» που είχε δοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν, κάτι που ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε κατηγορηματικά.

===============================

Του Κώστα Ράπτη

Αστοχία πρώτου μεγέθους ή υπολογισμένη κίνηση να απομονωθεί διεθνώς η Ρωσία μέσω της εξώθησής της σε σπασμωδικές αντιδράσεις; Η αιφνιδιαστική εμφάνιση του Barack Obama στο press-room του Λευκού Οίκου και οι δηλώσεις του ότι η Ρωσία θα πληρώσει το (μη προσδιοριζόμενο) “κόστος” μιας παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, μόνο στον κατευνασμό των πνευμάτων δεν συντέλεσε.

Η απάντηση ήρθε με τη μορφή ομόφωνης έγκρισης από τη ρωσική Άνω Βουλή, του αιτήματος του Vladimir Putin να εξουσιοδοτηθεί για την χρήση στρατευμάτων, όποτε χρειαστεί, για “την προστασία των ζωών Ρώσων πολιτών στην Ουκρανία”. Η απόφαση αυτή, μολονότι δεν συνεπάγεται άμεση κήρυξη πολέμου αλλά αφήνει στον Putin την ευχέρεια των επιλογών, έχει τρία αξιοσημείωτα γνωρίσματα.

Πρώτον, το ότι είναι ομόφωνη, γεγονός που υπενθυμίζει ότι και οι μη συμπολιτευόμενες δυνάμεις στη Ρωσία (κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές) διέπονται από εθνικιστικά αισθήματα και χαμηλό βαθμό ανοχής, προς ό,τι προσλαμβάνουν ως “προκλήσεις” από τη Δύση. Το στοιχείο αυτό, επιτρέπει στον Ρώσο πρόεδρο να εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή ως “πιεζόμενος” από το εσωτερικό για περισσότερο δυναμικές αντιδράσεις.

Δεύτερον, η απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου αφορά το σύνολο της Ουκρανίας και όχι μόνο την Κριμαία – συμπίπτει δε, με τη μεγαλύτερη κινητοποίηση του ρωσόφωνου πληθυσμού στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες, όπως δείχνουν οι μεγάλες διαδηλώσεις του στο Χάρκοβο, το Ντονιέτσκ και τη Μαριούπολη.

Τρίτον, ότι συνιστά εγκατάλειψη της τακτικής που ακολουθούσε η Μόσχα μέχρι το προηγούμενο 24ωρο και βασιζόταν στις “διακριτικές” (και χωρίς ανάληψη ευθύνης) κινήσεις επίλεκτων μονάδων, ώστε η τοπική κυβέρνηση της Κριμαίας να μην χάσει τον έλεγχο βασικών τηλεπικοινωνιακών, μεταφορικών, διοικητικών και στρατιωτικών κόμβων.

Όλα αυτά, ενώ η νέα κυβέρνηση του Κιέβου διακήρυσσε την απροθυμία της να “παγιδευθεί σε προκλήσεις” και να “ευθυγραμμίσει” δια της βίας τις αρχές της Κριμαίας – στάση που οφείλεται αφενός σε αντικειμενική στρατιωτική αδυναμία και αφετέρου στην επικοινωνιακή επιλογή να εμφανίζεται ως αμυνόμενη.

Άλλωστε, κάθε εξέλιξη η οποία θα επέσπευδε (όπως και συνέβη) τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία, αφήνει παραδόξως χαμένη, τόσο την ουκρανική όσο και την ρωσική πλευρά. Το Κίεβο δεν μπορεί να έχει καμία αμφιβολία για την έκβαση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, ενώ η Μόσχα θα προτιμούσε, αντί των τετελεσμένων, μία διαρκή πολιτική πίεση που θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη αυτονομία όλων των περιφερειών στην νέα τάξη πραγμάτων και άρα μεγαλύτερη ρωσική “μόχλευση” στο σύνολο της Ουκρανίας – με την οποία, ως γνωστόν εκκρεμούν και κρίσιμα οικονομικά ζητήματα.

Η κατοπινή 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία Obama-Putin, δεν βελτίωσε σε τίποτε την κατάσταση: σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας του 1997 για την παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων και τόνισε στον συνομιλητή του, ότι ο μόνος τρόπος για να ικανοποιηθούν οι ρωσικές ανησυχίες είναι μέσω του απευθείας διαλόγου με τις ουκρανικές αρχές και τα διεθνή μεσολαβητικά όργανα.

Μικρή λεπτομέρεια: σε ανακοίνωσή του την 27η Φεβρουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει να θεωρεί παράνομες τις νέες “ουκρανικές αρχές” και κατηγορεί τα “διεθνή μεσολαβητικά σώματα”, ήτοι το τρίο Γερμανίας-Γαλλίας-Πολωνία,ς ότι δεν εξασφάλισαν την υλοποίηση της συμφωνίας που είχαν εκμαιεύσει στις 21 Φεβρουαρίου από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης – με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μην έχει υπάρξει αφοπλισμός των “εξτρεμιστών”, να μην διερευνώνται τα περιστατικά βίας που αιματοκύλισαν την Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, να μην προχωρά η συνταγματικά αναθεώρηση και να μην εξασφαλίζονται τα συμφέροντα του συνόλου των περιφερειών και των πολιτικών δυνάμεων.

Αντιθέτως, καταγγέλλει η Μόσχα, παρατηρούνται περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου, επιθέσεις σε ορθόδοξους ναούς, βανδαλισμοί μνημείων του “Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου”, απόπειρες απαγόρευσης κομμάτων και αναίρεση των γλωσσικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Πάντως, ο εκτελών χρέη προέδρου της Ουκρανίας προανήγγειλε κατάργηση του νομοθετήματος το οποίο ακύρωνε την αναγνώριση των μειονοτικών γλωσσών.


================================


Δεν αποτελεί εξαίρεση ο πόλεμος στον καπιταλισμό

ΠΟΤΑΜΙ τρέχει το αίμα στην Ουκρανία. Ουδεμία έκπληξη. Κι ουδεμία έκπληξη, αν αύριο η Ουκρανία γίνει δύο κομμάτια. Τη μισή, τη Βόρεια Ουκρανία, που είναι ορθόδοξη να την πάρει ο Πούτιν. Την άλλη μισή, που είναι Καθολική, η Δύση και το ΝΑΤΟ, για να μην έχει κανένας παράπονο. Ή μήπως δεν έχουνε ξαναγίνει αυτά; Λυπήθηκε κανένας τους Γιουγκοσλάβους στον δικό τους εμφύλιο;

Το αντίθετο μάλιστα. Μια χαρά της ήρθε της παγκόσμιας κοινότητας η διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας. Και να μην ξεχνάμε και την Κύπρο. Σε δύο κομμάτια για να μην έχει κανένας παράπονο. Για τον ελεύθερο και δημοκρατικό κόσμο της Δύσης, για την Αμερική δηλαδή και την ενωμένη υπό τη Γερμανία Ευρώπη, οι νεκροί και τα σύνορα είναι ασήμαντες λεπτομέρειες. Αυτό που μετράει, αυτό που έχει σημασία, το ζητούμενο σε τελική ανάλυση, είναι η δουλειά μας να γίνεται.

Τα συμφέροντά μας. Το πόσοι Ουκρανοί θα σκοτωθούνε σήμερα και πόσοι Σέρβοι και Κροάτες είχαν σκοτωθεί στον δικό τους εμφύλιο, είναι ασήμαντες λεπτομέρειες. Για τον καπιταλισμό, όπως εκφράζεται με απόλυτα δημοκρατικούς τρόπους από την Αμερική και την ΕΕ, η Ουκρανία είναι κόμβος για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων. Τίποτε άλλο.

Οι άνθρωποι αυτοί που κατοικούν, αυτοί που πεινάνε, αυτοί που σκοτώνονται, δεν έχουν καμία αξία. Ας φαγωθούνε μεταξύ τους, όπως τρώνε στο σκάκι το ένα πιόνι το άλλο. Δεν αποτελεί εξαίρεση ο πόλεμος στον καπιταλισμό. Ο κανόνας είναι. Χθες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, σήμερα στην Ουκρανία, αύριο κάπου αλλού. Αυτός είναι ο πλέον ιδανικός και κατάλληλος τρόπος για να κάνουν τη δουλειά τους.


-Observer




 



=================================

Το κύμα διαμαρτυριών στην Ουκρανία φέρει την ετικέτα «Made in Germany», «Made in Ε.Ε.» και «Made in America.

Τα μεγάλα ειδησιογραφικά πρακτορεία της Δύσης και όλα τα εντεταλμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βάλθηκαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι διαδηλώσεις στο Κίεβο είναι αυθόρμητες εκδηλώσεις του Ουκρανικού λαού, που παλεύει, τάχα, για δημοκρατία και και για κράτος δικαίου. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για μέρος μιας ενορχηστρωμένης διαμάχης για καθαρά γεωστρατηγικά θέματα.

Ο στόχος είναι να «περιοριστεί η ρωσική επιρροή και να συρθεί η Ουκρανία προς την κυριαρχία της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Πριν από εννέα χρόνια, η Πορτοκαλί Επανάσταση οργανώθηκε με τεράστια πολιτική και οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και «γνωστές» αμερικανικές ΜΚΟ, όπως το Open Society Institute του δισεκατομμυριούχου George Soros. Εκείνες οι δυνάμεις κατάφεραν τότε να ακυρώσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και να επιβάλουν την φιλοδυτική Γιούλια Τιμοσένκο ως επικεφαλής του κράτους. Μέχρι τις εκλογές του 2010, οπότε ο λαός έφερε ξανά στην εξουσία τον φιλορώσσο πολιτικό Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Τον Νοέμβριο του 2013 ο Γιανουκόβιτς απέρριψε την συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέρ μιας νέας δανειακής συμφωνίας διάσωσης με τη Ρωσία και στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μια απόφαση που οδήγησε στο ξέσπασμα μαζικών διαδηλώσεων με επίκεντρο την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, γνωστές με τον όρο Euromaidan. Το κατά πόσο αυθόρμητες είναι αυτές οι διαδηλώσεις φαίνεται από τα επιφανή ονόματα και τους κομματικούς σχηματισμούς που τις οργανώνουν.

Το ένα κόμμα είναι το Batkivshchyna (Πατρίδα) της Τιμοσένκο, με ηγέτη τον Arseniy Yatsenyuk, το δεύτερο είναι το Udar (Γροθιά), με επικεφαλής τον μόνιμο κάτοικο Γερμανίας Vitali Klitschko, με στενές σχέσεις με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ και το Ίδρυμα Konrad Adenauer, το οποίο μάλιστα δημοσίως διαφημίζει στην ιστοσελίδα του τα σεμινάρια που οργανώνει για την πολιτική εκπαίδευση των μελών του Udar. Το δε τρίτο κόμμα είναι το φασιστικό Svoboda (Ελευθερία), του διαβόητου νεοναζί Oleh Tyahnybok, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιεί ως έμβλημά του μια παραλλαγή της ναζιστικής σβάστικας. Αδερφό κόμμα τόσο του γαλλικού Εθνικού Μετώπου (FN) της Λεπέν, όσο και της Χρυσής Αυγής, αν και οι «δικοί μας» φασίστες είναι «γατούλες» μπροστά στους, ακραία φανατικούς, ιδεολογικούς εταίρους τους της Svoboda.

Αυτοί οι τρεις φιλογερμανοί ηγέτες, ο Yatsenyuk, ο Klitschko και ο Tyahnybok, εμφανίζονται συχνότατα σε κοινές συνεντεύξεις Τύπου. Ταυτόχρονα, κορυφαίοι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι πολιτικοί εκφράζουν με υποκρισία χιλίων Φαρισσαίων την αλληλεγγύη τους προς τους διαδηλωτές και την οργή τους για τη βαρβαρότητα της ουκρανικής αστυνομίας, την ίδια στιγμή που στηρίζουν σιωπηρά την αστυνομική βιαιότητα και τον ανελέητο ξυλοδαρμό όσων αντιτάσσονται στις πολιτικές λιτότητας της Ε.Ε. στην Αθήνα, την Μαδρίτη και αλλού.

Μέχρι και ο Υφυπουργός των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έσπευσε να εγκαλέσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να «ακούσει τη φωνή του λαού», ενώ ο Γερμανός ομόλογός του, Guido Westerwelle και ο Πρέσβης της Γερμανίας έφτασαν στο σημείο να συμμετέχουν ενεργά στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις αρχές του Δεκέμβρη. Μια ιταμή πράξη που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της διπλωματικής πρακτικής, από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν απαίτησε από την ουκρανική κυβέρνηση να εγγυηθεί το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι. Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση κινεί μια νέα διαδικασία εναντίον του νεο-φασιστικού «Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος» της Γερμανίας, υπερασπίζεται το δικαίωμα των Ουκρανών φασιστών να διαδηλώνουν ένοπλοι και να βιοπραγούν.

Τι είναι αυτό που ώθησε τις ΗΠΑ, και την Ευρωπαϊκή Ένωση με πρωτοστατούσα την Γερμανία, να νεκρανάστησουν τους ιστορικούς δεσμούς του χιτλερισμού με τα Ουκρανικά SS και να υιοθετήσουν ανοιχτά πλεον μια κατάφωρη επέμβαση στα εσωτερικά ενός ανεξάρτητου κράτους, μέλους του ΟΗΕ;

Όλα ξεκίνησαν με την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να ακυρώσει την συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε. Μια συμφωνία που, αν τελικά υπογραφόταν, θα απέκοπτε την Ουκρανία από τον κύριο εμπορικό της εταίρο (την Ρωσία), με την οποία η βιομηχανία και οι οδοί μεταφοράς της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Ταυτόχρονα δε, η κατάργηση των τελωνειακών δασμών για τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα σήμαινε επίσης την πτώχευση για πολλές ουκρανικές βιομηχανίες.

Οι όροι της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή των κανόνων της ΕΕ, θα απορρύθμιζε δραματικά της αγοράς εργασίας, αφού επιτάσσει την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων με πρόσχημα την μείωση του δημόσιου χρέους, με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, παρόμοιες με τα προγράμματα λιτότητας της Ε.Ε. που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και στον ευρωπαϊκό νότο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ήδη αρνηθεί στην Ουκρανία μια πιστωτική συνδρομή, επειδή η κυβέρνηση αρνείται να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου κατά 40%, μια κίνηση που αναπόφευκτα θα οδηγούσε στον θάνατο πολλών ανέργων και συνταξιούχων που θα αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς για την θέρμανση. Παράλληλα θα μετέτρεπε τη χώρα σε ένα τεράστιο «σκλαβοπάζαρο» για τις γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούσαν να παράγουν σε χαμηλότερες τιμές από εκείνες των μισθών στην Κίνα. Την ίδια στιγμή, οι φυσικοί πόροι της χώρας, η μεγάλη και εύφορη ενδοχώρα της και η εγχώρια αγορά των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, κάνουν την Ουκρανία μια λαχταριστή λιχουδιά για τις γερμανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η Γερμανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιδιώκουν όχι μόνο τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας, αλλά ταυτόχρονα επιχειρούν να καρπωθούν και τα οφέλη των γεωπολιτικών μεταβολών εις βάρος της Ρωσικής επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη. Η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕΕ απομονώνει δραματικά τη Ρωσία και συνθλίβει την Ευρασιατική Ένωση που περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Ουκρανία. Μη μας διαφεύγει και το γεγονός ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται στην Κριμαία.

Πάνω σ’ αυτό το υπόβαθρο οφείλουμε να διερευνήσουμε τα βασικά αίτια που η ΕΕ και η γερμανική κυβέρνηση πατρονάρουν και χρησιμοποιήσουν τις διαδηλώσεις στο Κίεβο για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Στην ίδια γεωστρατηγική σκακιέρα παίζει και η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία συστηματικά επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ασία για να περικυκλώσει την Κίνα και να υπονομεύσει την επιρροή της στην περιοχή.

Η επίθεση εναντίον της Ουκρανίας εγείρει σοβαρές ιστορικές ερωτήσεις. Σε δύο παγκόσμιους πολέμους, η Γερμανία επιχείρησε να θέσει την Ουκρανία υπό τον έλεγχό της, χρησιμοποιώντας ως όργανά της τους εντόπιους συνεργάτες της (τα ουκρανικά Waffen SS). Τους ίδιους συνεργάτες χρησιμοποιεί και σήμερα. Το σημερινό θράσος της γερμανικής κυβέρνησης εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Οι αυξανόμενες διεθνείς εντάσεις μπορεί γρήγορα να μετατραπούν σε γενικευμένη, παγκόσμια ένοπλη σύγκρουση.

Υπ’ αυτού του πρίσματος οφείλουμε να εξηγήσουμε και την υποχώρηση της ουκρανικής κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της ίδιας της Ρωσίας. Οι τελευταίες εξελίξεις με την κατ’ αρχήν συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για αμνηστία των πολιτικών κρατουμένων (συμπεριλαμβανομένης και της Τιμοσένκο) και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αντικατοπτρίζει την σύνεση της ρωσικής κυβέρνησης να αποφύγει τα χειρότερα, κερδίζοντας χρόνο.

Το άλλο σημείο που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι το φαινόμενο της όντως μαζικής συμμετοχής του ουκρανικού λαού στα προφανέστατα μεθοδευμένα από την Δύση συλλαλητήρια. Η απάντηση βρίσκεται στις ιστορικές αιτιάσεις και στην φυλετική διαστρωμάτωση της χώρας. Διότι στην πραγματικότητα δεν υφίσταται καν ένας ενιαίος ουκρανικός λαός, αλλά δύο συμπαγείς και αντιμαχόμενοι φυλετικοί κλάδοι που από τα αρχαιότατα χρόνια προσπαθούν να συμβιώσουν μέσα στα γεωγραφικά όρια της κοινής τους πατρίδας. Το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας κατοικείται κυρίως από Ρώσους, οι οποίοι φυσικά επιζητούν μια στενότερη σχέση με την «μητέρα πατρίδα», και το δυτικό τμήμα από γερμανικά φύλα.

Ήδη από τα αρχαιότατα χρόνια αναπτύσσεται στην περιοχή μια ακμαιότατη αυτοκρατορία που εκτεινόταν από την Κριμαία μέχρι την Κασπία. Οι Άραβες την αποκαλούσαν Bahr-Khazar (Θάλασσα των Χαζάρων). Κατά τον 8ο αιώνα (μεταξύ 786–809) παρατηρείται ένα ισχυρό ρεύμα εξιουδαϊσμού του χαζαρικού βασιλείου. Ο βασιλιάς Μπουλάν και 4.000 ευγενείς του υιοθέτησαν τον ιουδαϊσμό σαν επίσημη θρησκεία του κράτους τους. Μέχρι που το 1239 το χαζαρικό βασίλειο θα καταστραφεί με την εισβολή των μογγολικών ορδών του Μπαλού Χαν. Αργότερα, όταν η περιοχή καταλαμβάνεται από τους Ρώσους, οι Χαζάροι θα ακολουθήσουν την μοίρα των «περιπλανώμενων Ιουδαίων», κατευθυνόμενοι κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. Εκεί θα αναμειχθούν με τους Σλάβους και τους ελάχιστους Σεφαρντεὶμ Εβραίους και θα ανακύψει η λεγόμενη «13η φυλή του Ισραήλ». Οι Ασκεναζείμ!

Στην περιοχή θα παραμείνουν, στο μεν ανατολικό τμήμα της οι Ρώσοι έποικοι, στο δε δυτικό τα γηγενή εκείνα φύλα που δεν ακολούθησαν το ρεύμα του εξιουδαϊσμού, αλλά ασπάστηκαν μαζί με τους Ρώσους τον χριστιανισμό. Φυλετικά Χαζάροι, αν και ιστορικά καταγράφονται με την ονομασία Οστρογότθοι. Οι Οστρογότθοι (ανατολικοί Γότθοι) αναφέρονται ως τμήμα για γενικότερης φυλής: της Γοτθικής. Το δυτικό τμήμα της γοτθικής φυλής (οι Βησιγότθοι) κατευθύνθηκαν προς την Κεντρική Ευρώπη και αποτελούν ουσιαστικά τους προγόνους των σημερινών Γερμανών.

Έτσι εξηγείται και η ιδιοσυγκρασιακή συγγένεια που αισθάνεται τμήμα του ουκρανικού λαού (κυρίως των δυτικών περιοχών της χώρας) προς τους Γερμανούς, καθώς και το ενδιαφέρον των δεύτερων για την Ουκρανία, την οποία αντιλαμβάνονται ως φυλετική τους κοιτίδα. Έτσι εξηγείται επίσης και η στάση που τήρησαν μεγάλα πλήθη του ουκρανικού λαού υπέρ της ναζιστικής λαίλαπας κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Έτσι εξηγείται και η μεγάλη επιρροή που ασκεί το νεοναζιστικό κόμμα του Tyahnybok στον ουκρανικό λαό (κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας), αλλά και τα έτερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της Ουκρανίας.

Ουσιαστικά στην Ουκρανία υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί. Από τη μια μεριά οι Ρώσοι, που επιζητούν μια στενότερη σχέση με την «μητέρα πατρίδα» και από την άλλοι οι Χαζάροι-Γερμανοί που επιθυμούν την απαγκίστρωσή τους από την ρωσική μέγγενη και την πρόσδεσή τους στο ευρωπαϊκό άρμα. Το χειρότερο είναι πως οι δεύτεροι διακατέχονται και από έντονα ρατσιστικά ένστικτα εναντίων των «υποδεέστερων» φυλετικά Σλάβων, αντιλαμβανόμενοι την ράτσα τους ως τμήμα της περιούσιας Άριας φυλής.

Σ’ αυτά ακριβώς τα ρατσιστικά ένστικτα επενδύουν οι μηχανορράφοι της Δύσης για να παίξουν τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή. Βεβαίως τα κριτήρια συμμετοχής των διαδηλωτών δεν περιορίζονται μόνο στην ακραία ρατσιστική φόρτιση που τους διακατέχει, αλλά επεκτείνονται και στα ιδιοτελή προσωπικά οφέλη που προσκομίζουν. Μερικές εκατοντάδες ευρώ το κεφάλι, ψίχουλα για τους μεγαλοκαρχαρίες χρηματοδότες, για τους εξαθλιωμένους «διαδηλωτές» αποτελούν ένα σοβαρό ποσό για την κάλυψη των ιδιοτελών αναγκών τους.

Κανένας δεν γνωρίζει που θα γείρει τελικά η πλάστιγγα στην Ουκρανία. Το παιχνίδι είναι ιδιαζόντως βρώμικο και τα συμφέροντα μεγάλα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι το αβέβαιον της προοπτικής συνύπαρξης δύο τόσο εχθρικά διακείμενων λαών μέσα στα στενά όρια μιας κοινής πατρίδας.


- http://www.tribune.gr/blog/news


===========================


Στα πρόθυρα της διχοτόμησης η χώρα

- Γιανουκόβιτς: Δεν παραιτούμαι
- Τιμοσένκο: Κρατήστε ζωντανή τη φλόγα των διαδηλώσεων
- Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση από τον Γιανουτκόβιτς
- «Η δικτατορία έπεσε», δήλωσε η ελεύθερη πλέον Γιούλια Τιμοσένκο
- Για αθέτηση υποσχέσεων καταγγέλλει την ουκρανική αντιπολίτευση η Μόσχα

Ένα 24ωρο μετά την πολιτική συμφωνία για να μπει τέλος στην αιματοχυσία, τα πάντα στην Ουκρανία μοιάζουν να κρέμονται από μία κλωστή.

Η καθαίρεση Γιανουκόβιτς από τη Βουλή, η προκήρυξη εκλογών για τις 25 Μαΐου, αλλά και η απελευθέρωση της Τιμοσένκο ,«φουντώνουν» και πάλι την κόντρα Δύσης-Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας. Όσο για τον Γιανουκόβιτς, δηλώνει πρόεδρος από άγνωστη τοποθεσία.

Η ίδια η Τιμοσένκο πραγματοποίησε αρχηγική εμφάνιση στην πλατεία Ανεξαρτησίας, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων οπαδών της.

Τιμοσένκο: Κρατήστε ζωντανή τη φλόγα των διαδηλώσεων

Nα κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα των διαδηλώσεων κάλεσε τους χιλιάδες συμπολίτες της που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, η Γιούλια Τιμοσένκο.  

Η πρώην πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την απογοήτευση που εισέπραξαν από τους πολιτικούς. Μιλώντας στους διαδηλωτές από αναπηρικό καροτσάκι, η ίδια τόνισε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία.

«Η Ουκρανία θα διαλυθεί χωρίς εσάς» είπε στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ενώπιόν τους ότι όσοι ευθύνονται για τα εγκλήματα των τελευταίων ημερών θα λογοδοτήσουν.

To μήνυμα Γιανουκόβιτς

Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, έκανε λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.Με ανακοίνωσή της η ουκρανική κυβέρνηση εγγυάται την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη νέα διοίκηση της χώρας, τονίζοντας ότι όλα τα υπουργεία εργάζονται κανονικά. «Η παρούσα κυβέρνηση θα μεταβιβάσει με πλήρη ευθύνη την εξουσία στο πλαίσιο του συντάγματος και της νομοθεσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τα γεγονότα που παρακολουθούμε να συμβαίνουν στη χώρα αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος» δήλωσε ο ίδιος.

«Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ. Εκλέχθηκα νόμιμα και δεν έχω στόχο να εγκαταλείψω τη χώρα» συνέχισε.

Παράλληλα, αμφισβήτησε τη νομιμότητα των αποφάσεων της Βουλής, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα.

Κατήγγειλε επίσης, ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε ο ίδιος, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο.

Νωρίτερα είχε υποβάλει την παραίτησή του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς Βολίντιμιρ Ρίμπακ,  επικαλούμενος λόγους υγείας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κατά την ομιλία του, σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου συζητείται η πρόταση της αντιπολίτευσης για άμεση παραίτηση του Γιανουκόβιτς, ο Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές μέχρι τις 25 Μαΐου και κάλεσε το κοινοβούλιο να υιοθετήσει άμεσα απόφαση με την οποία να ζητεί από τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί.

Aπελευθερώθηκε το Σάββατο, ύστερα από τρία χρόνια κράτησης, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και η κυριότερη πολιτική αντίπαλος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο.

Η 53χρονη πρώην πρωθυπουργός κρατείτο φρουρούμενη σε νοσοκομείο στην νοτιοανατολική πόλη Χάρκοβο.


Όπως μετέδωσε το Reuters, η Τιμοσένκο χαιρέτισε συγκεντρωμένους υποστηρικτές της μέσα από το αυτοκίνητο που την παρέλαβε. Σύμφωνα με συνεργάτες της, κατευθύνεται στο Κίεβο.



Οι πρώτες δηλώσεις

«Η δικτατορία έπεσε» στην Ουκρανία, είπε η Γιούλια Τιμοσένκο στην πρώτη δήλωσή της μετά την απελευθέρωσή της, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κόμματός της.

«Η δικτατορία έπεσε, όχι χάρη στους πολιτικούς και στους διπλωμάτες αλλά χάρη στον κόσμο που βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει την οικογένειά του και τη χώρα του» είπε.

«Η πατρίδα μας μπορεί ξανά από σήμερα να δει ήλιο και ουρανό, η δικτατορία τερματίστηκε», είπε η άλλοτε ηγέτις της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 και πρώην πρωθυπουργός.

Εκφράζοντας τη λύπη της για τους θανάτους των διαδηλωτών στις συγκρούσεις με την αστυνομία η Τιμοσένκο πρόσθεσε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί πως «ούτε μια ρανίδα αίματος δεν χύθηκε μάταια».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, χαιρέτισε την απελευθέρωση της Τιμοσένκο και απηύθυνε μια έκκληση η δικαιοσύνη στην Ουκρανία να γίνει ανεξάρτητη.
Το 2011 η Τιμοσένκο καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας, εξαιτίας συμφωνίας που είχε υπογράψει για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία.

Οι υποστηρικτές της και δυτικές κυβερνήσεις, χαρακτήριζαν τη δίκη της πολιτική.
Ο δρόμος για την απελευθέρωσή της άνοιξε την Παρασκευή, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τον τερματισμό της αιματηρής σύρραξης.


Η κατοικία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι άδεια και αφύλακτη και δημοσιογράφοι μπήκαν ελεύθερα μέσα, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο κέντρο του Κιέβου και τονίζουν ότι κανένας κυβερνητικός υπάλληλος δεν έχει εμφανιστεί.

Πληροφορίες θέλουν τον Γιανουκόβιτς να βρίσκεται στην βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο, στα σύνορα με τη Ρωσία.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας αναφέρει ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν είναι στο Κίεβο. Στενός συνεργάτης του ουκρανού προέδρου, δηλώνει ότι ο Γιανουκόβιτς δεν σκοπεύει να εγκατελείψει τη χώρα.

«Σήμερα εγκατέλειψε το Κίεβο» δήλωσε ο Κλίτσκο στην έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου. «Εκατομμύρια Ουκρανοί βλέπουν μία επιλογή, πρόωρες εκλογές».


Ο Κλίτσο μιλώντας στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας δήλωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών «για να απαλλαγούμε» από τον Γιανουκόβιτς. «Το κοινοβούλιο πρέπει να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί» τόνισε.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών τάσσεται υπέρ της «γρήγορης αλλαγής» και καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να εξασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια στη χώρα.

Ομάδα ακροδεξιών διαδηλωτών απειλεί να αναλάβει δράση, εάν ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν έχει παραιτηθεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Ησυχία στους δρόμους του Κιέβου

Στους δρόμους του Κιέβου επικρατεί ησυχία αυτή την ώρα. Ωστόσο, χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν όλη τη νύχτα στην πλατεία Ανεξαρτησίας, βλέποντας με επιφύλαξη την συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Κεντρικός κορμός της συμφωνίας είναι η διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, το αργότερο έως το Δεκέμβριο του 2014, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας εντός δέκα ημερών, επιστροφή μέσα στο επόμενο 48ωρο στο Σύνταγμα του 2004 -με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες.

Ο τραγικός απολογισμός από τις βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, κάνει λόγο για 77 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα, φέρετρα με νεκρούς διαδηλωτές πέρασαν από την πλατεία Ανεξαρτησίας και στη συνέχεια τελέστηκαν οι κηδείες τους.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι δύο αρχηγοί κατέληξαν πως η ταχύτητα αποτελεί την ουσία στην εφαρμογή της συμφωνίας, προκειμένου να επέλθει σύντομα η ειρήνη στη χώρα.

Οι δύο ηγέτες είπαν ότι τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και η αντιπολίτευση θα πρέπει να ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές για «αποχή από τη βία», δήλωσε στους δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ανάγκη για οικονομική σταθερότητα στην Ουκρανία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο Ομπάμα συνεχάρη τον Πούτιν για την επιτυχημένη πορεία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Σότσι και ολοκληρώνονται την Κυριακή.

Δριμύ κατηγορώ από Λαβρόφ

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατήγγειλε τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, προειδοποιώντας εναντίον οποιουδήποτε απειλεί την εθνική κυριαρχία της χώρας.

«Η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν εκπλήρωσε ούτε μία από τις υποχρεώσεις της αλλά προβάλλει νέες απαιτήσεις, υποτασσόμενη στους ένοπλους εξτρεμιστές και στους πλιατσικολόγους οι οποίοι αποτελούν μία άμεση απειλή για την εθνική κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Ουκρανίας» ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι και τους εξέφρασε την «πιο βαθιά ανησυχία του για το ότι αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου στο Κίεβο είναι ανίκανοι» να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει όσων προέβλεπε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τούς κάλεσε να «ασκήσουν την επιρροή τους στην αντιπολίτευση για να εξασφαλίσουν την ταχεία εφαρμογή» της συμφωνίας η οποία επετεύχθη χθες.

Κατά την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας, οι συνομιλητές του Λαβρόφ ανέφεραν ότι «μοιράζονται την ανησυχία της Ρωσίας, αναγνώρισαν ότι η αντιπολίτευση δεν τήρησε τις δικές της υποχρεώσεις και υποσχέθηκαν να λάβουν κατεπείγοντα μέτρα ώστε οι συμφωνίες να εφαρμοστούν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, της κάτω Βουλής της Ρωσίας, Αλεξέι Πουσκόφ, κατήγγειλε το «θλιβερό τέλος» του προέδρου της Ουκρανίας, σε ένα μήνυμά του στο Twitter σχολιάζοντας την κατάληψη της προεδρίας από διαδηλωτές.

Ο Λαβρόφ κάλεσε την Δύση να «ασκήσει την επιρροή της για να περιορίσει την δράση των χούλιγκαν που δρουν ανεξέλεγκτα».

«Είναι καιρός να σταματήσει η παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης και να υποκρινόμαστε ότι (οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει) το Μαϊντάν αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα του ουκρανικού έθνους», τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.


πηγή: Το Βήμα
radical30
radical30
Admin

Εγγραφή : 28/09/2009
Δημοσιεύσεις : 3499
Τόπος : Πόρτο Ράφτη
Ηλικία : 93

http://radicalrvolution-radical30.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης