Radical30 World
Κάνετε κλικ σε μια φωτογραφία του Τίτλου ή στη λέξη Φόρουμ για να δείτε τα θέματα μας.

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Radical30 World
Κάνετε κλικ σε μια φωτογραφία του Τίτλου ή στη λέξη Φόρουμ για να δείτε τα θέματα μας.
Radical30 World
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Σύνδεση

Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

Πρόσφατα Θέματα
» 5 Μαρτίου 1943: Η μεγαλύτερη νίκη της Αντίστασης.
Πάπας Φραγκίσκος Α'... EmptyΚυρ 06 Μαρ 2016, 12:59 από radical30

» Forsaken-2015 ******
Πάπας Φραγκίσκος Α'... EmptyΔευ 22 Φεβ 2016, 10:13 από radical30

» The First Grader *******
Πάπας Φραγκίσκος Α'... EmptyΔευ 08 Φεβ 2016, 13:05 από radical30

» Περί των "Κοινών Αγαθών"
Πάπας Φραγκίσκος Α'... EmptyΠαρ 05 Φεβ 2016, 02:20 από radical30

» Ο δικός μου "χιονάνθρωπος"
Πάπας Φραγκίσκος Α'... EmptyΤετ 03 Φεβ 2016, 06:11 από radical30

» Δημήτρης Βαρδαβάς
Πάπας Φραγκίσκος Α'... EmptyΤετ 03 Φεβ 2016, 04:52 από radical30

» Η "Νονά"
Πάπας Φραγκίσκος Α'... EmptyΣαβ 23 Ιαν 2016, 06:11 από radical30

Απρίλιος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

Ψηφοφορία
Τροφοδοσία RSS


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Παρόντες χρήστες
39 χρήστες είναι συνδεδεμένοι αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 39 επισκέπτες

Κανένας

Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 151, στις Τρι 19 Νοε 2019, 12:57

Πάπας Φραγκίσκος Α'...

Πήγαινε κάτω

Πάπας Φραγκίσκος Α'... Empty Πάπας Φραγκίσκος Α'...

Δημοσίευση  radical30 Τετ 02 Ιουλ 2014, 01:37

... Λιτός, ποδοσφαιρόφιλος, με γκρίζο παρελθόν


  Την Κριστίνα Κίρχνερ συνάντησε ο Πάπας


Την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, υποδέχτηκε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος. Είναι η πρώτη συνάντηση του νέου ποντίφικα με ξένο πολιτικό αρχηγό, μετά την εκλογή του, την περασμένη Τετάρτη.

Στη διάρκεια του γεύματος που είχε με τον πρώην αρχιεπίσκοπο του Μπουένος Άιρες στο Βατικανό, η Κίρχνερ απηύθυνε έκκληση προς τον νέο Πάπα να μεσολαβήσει, στηρίζοντας το Μπουένος Άιρες στη διαμάχη που έχει με τη Βρετανία για τα νησιά Φόκλαντ. «Ζήτησα τη μεσολάβησή του για να αποφευχθούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την "στρατιωτικοποίηση" από μέρους της Μεγάλης Βρετανίας στο νότιο Ατλαντικό. Επιθυμούμε το διάλογο και αυτός είναι ο λόγος που ζητήσαμε από τον Πάπα να μεσολαβήσει ώστε ο διάλογος να επιτύχει», δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους.

Ως γνωστόν, ο πάπας Βεργκόλιο, στο παρελθόν, είχε συγκρουσθεί σφοδρά με την κεντροαριστερή πρόεδρο της χώρας του, ιδίως σε ό,τι αφορά την έγκριση του νόμου για τον γάμο των ομοφυλόφιλων, ο οποίος έλαβε «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο του Μπουένος Άιρες.

«Η Εκκλησία δεν είναι πολιτικός θεσμός, αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι», δήλωσε χθες ο ποντίφικάς, κατά την πρώτη του λειτουργία και ομιλία της Κυριακής.

Στο μεταξύ, άρχισαν να φθάνουν στην Ρώμη, οι εκατόν πενήντα επίσημες αντιπροσωπείες που θα παραστούν, την Τρίτη, στην τελετή ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου.

Στην τελετή θα παραστεί, δέκα αιώνες μετά το σχίσμα καθολικών και ορθοδόξων, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα συνοδεύεται από τον μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα και από τους μητροπολίτες Αργεντινής Ταράσιο και Ιταλίας Γεννάδιο. Η παρουσία του προκαθήμενου του Θρόνου του Αποστόλου Ανδρέα, προβάλλεται ως «ιστορική», από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Στις πολιτικές προσωπικότητες που είναι παρούσες στην ενθρόνιση, συμπεριλαμβάνονται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η Αργεντινή πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόϊ, οι πρόεδροι του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουελ Ντουράο Μπαρόζο.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι πιστοί που θα παρακολουθήσουν την τελετή αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο και ο δήμος της Ρώμης, με τις ιταλικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, έχουν κινητοποιηθεί. Οι μετακινήσεις με το μετρό, κατά την αυριανή ημέρα, θα είναι δωρεάν, ενώ έχουν τεθεί σε λειτουργία ειδικές γραμμές λεωφορείων που συνδέουν το παπικό κρατίδιο με κύρια σημεία της Αιώνιας Πόλης.

Χιλιάδες προσκυνητές αναμένεται να κοιμηθούν ακόμη και στο ύπαιθρο, κοντά στον Άγιο Πέτρο- παρά την κακοκαιρία που πλήττει την ιταλική πρωτεύουσα- για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν όσο γίνεται από πιο κοντά, την τελετή ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου.

πηγή: tvxs.gr

===========================================


 Ο Χορχέ Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος Πάπας – και είναι ο πρώτος σε αυτό το αξίωμα από την Λατινική Αμερική και ο πρώτος Ιησουίτης. Ο Μπεργκόλιο έχει γεννηθεί στο Μπουένος Άιρες στις 17 Δεκεμβρίου του 1936, από Ιταλούς γονείς, μετανάστες από το Τορίνο. Έχει πέντε αδέρφια και αργεντίνικη και ιταλική υπηκοότητα. Η ταπεινοφροσύνη του και η ανθρωπιά του λέγεται ότι χαίρουν σεβασμού ανάμεσα στους άλλους Καρδινάλιους, ενώ είναι γνωστός για την θέλησή του να καταπολεμήσει την διαφθορά. Παρόλα αυτά, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έχει αψεγάδιαστο παρελθόν.


Ζωή χωρίς πολυτέλεια

Επιλέγοντας τον Μπεργκόλιο οι Καρδινάλιοι εξέλεξαν έναν προσγειωμένο άνθρωπο που βρίσκεται κοντά στο ποίμνιό του. Αντί να χρησιμοποιεί το πολυτελές αυτοκίνητο που έχουν οι αρχιεπίσκοποι, εκείνος προτιμά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντί να ζει στην έπαυλη των αρχιεπισκόπων, κατοικεί σε ένα απλό διαμέρισμα. Επιπλέον, κάνει ο ίδιος τα ψώνια του και μαγειρεύει. Αρέσκεται να παρακολουθεί όπερα, να διαβάζει  Έλληνες κλασικούς, Σέξπηρ, και Ντοστογιέφσκι, όπως και να κολυμπά.


Στο μετρό

Είναι γνωστός ως μετριόφρων και ανοιχτός θεολόγος. Οι συντηρητικοί αναγνωρίζουν τον ρόλο του ως Ιησουίτη σε συνάθροιση με το εκκλησιαστικό του έργο για τους άπορους και για τις υπό ανάπτυξη χώρες. Είναι πολυδιαβασμένος αλλά πατάει τα πόδια του στην γη. Πολυταξιδεμένος αλλά βαθιά συνδεδεμένος με τον τόπο του.

Αντί να μείνει σε θεωρητικό επίπεδο, κυκλοφορεί στις φαβέλες για να επισκεφθεί τους ανθρώπους. Σπανίως ζητά ακροατήριο, αλλά όταν το κάνει έχει κάτι να πει. Ανησυχεί για την παγκοσμιοποίηση και για το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. «Η άνιση κατανομή των αγαθών συνεχίζεται δημιουργώντας μια κατάσταση κοινωνικής αμαρτίας που γίνεται αντιληπτή στον Παράδεισο και περιορίζει τις πιθανότητες για μια γεμάτη ζωή για τόσα πολλά από τα αδέρφια μας», είχε πει το 2007 σε συνάντηση των επισκόπων της Λατινικής Αμερικής.

Τέλος, στην συνάντηση των Καρδινάλιων προτιμά να κάθεται στην δεύτερη σειρά αντί για την πρώτη.

«Ο Καρδινάλιος Χορχέ Μπεργκόλιο επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος. Η επιλογή του ονόματος αυτού δείχνει ότι η θητεία του θα είναι προσανατολισμένη στην δικαιοσύνη, στην ειρήνη και στους φτωχούς», αναφέρει ο Έρικ ΛεΚόμτε, επικεφαλής του Αμερικανικού Δικτύου Juilee. «Είναι ο πρώτος Πάπας από τον Παγκόσμιο Νότο, και θα στρέψει το βλέμμα του σε μια παγκόσμια οικονομία που θα υπηρετεί και θα προστατεύει τους φτωχούς. Ιδού ένας άνθρωπος που έχει μελετήσει την ζωή του Αγ. Φραγκίσκου πολύ – δεν μένει σε επαύλεις, μαγειρεύει μόνος του», συμπληρώνει.

Το 2005 ο Μπεργκόλιο αποσύρθηκε από την εκλογική διαδικασία για την εκλογή Πάπα, αφήνοντας τον Γιόζεφ Ρατζινγκερ να γίνει ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κονκλάβιο, στην τρίτη φάση των εκλογών 40 καρδινάλιοι υποστήριξαν τον Μπεργκόλιο – αριθμός που θα του επέτρεπε να αποθαρρύνει όποια άλλη υποψηφιότητα.

Τα χρόνια στην Γερμανία

Ο Μπεργκόλιο ήταν σπουδαστής χημικός μηχανικός πριν συμμετάσχει σε ένα σεμινάριο και καταταγεί στις τάξεις των Ιησουιτών. Διδάχθηκε φιλοσοφία, ψυχολογία και λογοτεχνία πριν γίνει ιερέας το 1969, οπότε και πήγε να ηγηθεί του τάγματος των Ιησουιτών στην Αργεντινή. Το 1985, πραγματοποιώντας διδακτορικές σπουδές βρέθηκε για σεμινάρια στην Φρανκφούρτη, στην Γερμανία. Το 1998, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος  τον έχρισε αρχιεπίσκοπο του Μπουένος Άιρες, ενώ το 2005 αναδεικνύεται επικεφαλής του συμβουλίου των επισκόπων της Αργεντινής.


Και φίλος... του ποδοσφαίρου

Ήσυχος και ντροπαλός

Ο Μπεργκόλιο θεωρείται ένας ήσυχος και ντροπαλός με τα ΜΜΕ άνθρωπος. Αλλά οι σπάνιες δημόσιες δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερο βάρος στην πατρίδα του. Ο ίδιος αποφεύγει την πολιτική και έρχεται αντιμέτωπος με την αδικία είτε αυτή είναι η διαφθορά, είτε η φτώχεια, είτε η ανισότητα.

Όμως, δεν ήταν ένα από τα φαβορί, όπως ο Ιταλός, ο Αυστριακός και ο Βραζιλιάνος αρχιεπίσκοπος. Οι λόγοι ήταν τόσο η αποτυχία του να εκλεγεί το 2005 όσο και η υγεία του. Από την παιδική του ηλικία έχει πνευμονολογικά προβλήματα και αφού προσβλήθηκε από γρίπη το 2005 άργησε να αναρρώσει. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κονκλάβιο, δεν είχε το πάθος τότε για να αναλάβει την θέση.
Αξίζει να σημειωθεί, εδώ, ότι την Πέμπτη, η αδερφή του Ποντίφικα, Μαρία Ελένα Μπεργκόλιο, σε συνέντευξή της σε αργεντίνικα μέσα, δήλωσε ότι ο αδερφός της δεν ήθελε να ανέβει στην πρωτοκαθεδρία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Αγαπάει το Μπουένος Άιρες και του άρεσε να μένει στο Μπουένος Άιρες», σχολίασε.

Βέβαια, ο Μπεργκόλιο δεν είχε την αντιμετώπιση ενός μάχιμου υποψήφιου εξαιτίας των κατηγοριών που του απέδωσαν οι αντίπαλοί του. Μόλις τρεις μέρες μετά την έναρξη του Κονκλάβιου το 2005, ένας δικηγόρος απέδωσε κατηγορίες εναντίον του αρχιεπισκόπου του Μπουένος Άιρες, για συμμετοχή στην απαγωγή δυο Ιησουιτών ιερέων το 1976, του Ορλάντο Γιόριο και του Φρανσίσκο Γιάλικς. Επίσης, ο Μπεργκόλιο επανειλημμένως έχει κατηγορηθεί ότι δεν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα απέναντι στην χούντα της Αργεντινής την περίοδο 1976 – 1983. Συγκεκριμένα, ο Αργεντίνος δημοσιογράφος, Οράτιο Βερμπίτσκι, τον είχε κατηγορήσει ότι ευθυνόταν για την απαγωγή και τον βασανισμό από το στρατιωτικό καθεστώς Βιντέλα των δυο ιερέων, και πως ποτέ δεν καταδίκασε την χούντα, αλλά αντιθέτως έκανε τα «στραβά μάτια». Μέχρι και σήμερα ο νέος Πάπας αρνείται κάθε κατηγορία.

«Μόνο να ελπίζει μπορεί κανείς ότι θα καταφέρει να καθαρίσει την εκκλησία και θα προωθήσει την δικαιοσύνη. Αλλά το παρελθόν του δεν είναι εντυπωσιακό. Δεν είχε αντιταχθεί δυναμικά ενάντια στην χούντα της Αργεντινής», αναφέρει ο Μάθιου Φόξ, συγγραφέας του βιβλίου «Ο πόλεμος του Πάπα: Γιατί η κρυφή σταυροφορία του Ράτζινγκερ έθεσε σε κίνδυνο την εκκλησία και πως μπορεί να σωθεί».

Από την άλλη πλευρά ο ιερέας του τάγματος Μαρινολ στην Γουατεμάλα και συγγραφέας, Μπλέις Μπονπέιν, δήλωσε ότι «τα άσχημα νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετές κατηγορίες προερχόμενες από ανθρώπους, όπως ο  Οράτιο Βερμπίτσκι. Όπως δεν πρέπει να καταδικάσουμε κανέναν χωρίς να έχουμε πολλά στοιχεία. Κατά την γνώμη μου πρέπει να αμφισβητούμε σημαντικά τον ρόλο του κατά την διάρκεια του βρώμικου πολέμου».

Συντηρητικός σε φυλετικά θέματα

Ο Φραγκίσκος είναι συντηρητικός σε ερωτήσεις που αφορούν σεξουαλικά ήθη. Είναι αντίθετος στην άμβλωση, στους γάμους ομοφυλόφιλων, και στην αντισύλληψη. Το 2010 ήρθε σε αντιπαράθεση με την Πρόεδρο της Αργεντινής, Χριστίνα Φερνάντεζ ντε Κιρσνερ. Ο τότε αρχιεπίσκοπος έλεγε ότι η υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ομοφυλόφιλων θα είναι σαν διάκριση μεταξύ παιδιών. Η Πρόεδρος είχε σχολιάσει τότε ότι τα λόγια του έφερναν μνήμες από τον μεσαίωνα και την Ιερά Εξέταση.


Πλένοντας τα πόδια νεογέννητων βρεφών

Τις άγιες ημέρες του Καθολικισμού, ο Μπεργκόλιο επισκεπτόταν νοσοκομεία και φυλακές, πλένοντας τα πόδια των ασθενών και των τροφίμων. Υποστήριξε τους φορείς του AIDS και την βάπτιση παιδιών που γεννήθηκαν εκτός γάμου – στάσεις ιδιαίτερα σημαντικές σε μια χώρα θρησκευόμενη όπως η Αργεντινή. Την ίδια στιγμή κατηγορούσε τους ιερείς που αρνούνταν να βαφτίσουν παιδιά για «υποκριτικό νεοκληρικισμό».

«Πρέπει να αποφύγουμε την πνευματική αρρώστια μιας εσωστρεφούς εκκλησίας», είχε πει ο Μπεργκόλιο πρόσφατα σε φύλλο του Εθνικού Καθολικού Ρεπόρτερ. «Είναι αλήθεια ότι όταν βγαίνεις στον δρόμο, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλο άνθρωπο, μπορούν να συμβούν ατυχήματα. Όμως, εάν η εκκλησία παραμείνει κλειστή στον εαυτό της, εσωστρεφής, θα γεράσει. Μεταξύ μιας εκκλησίας που έχει τον κίνδυνο ατυχήματος στον δρόμο και μιας άρρωστης από την εσωστρέφεια εκκλησία, χωρίς αμφιβολία προτιμώ το πρώτο».

Θα τα καταφέρει;

«Έχει αναδειχθεί – όπως και οι 115 Καρδινάλιοι – από τους σχισματικούς Πάπες, Ιωάννης Παύλο 2ο και Βενεδίκτο 16ο. Σχισματικοί γιατί γύρισαν την πλάτη τους στις μεταρρυθμίσεις στην εκκλησία στο πλαίσιο του Βατικανό ΙΙ και της "επιλεκτικής επιλογής των φτωχών"*. Το κλειδί στην υπόθεση είναι η επιλογή που θα κάνει για τον Γραμματέα της Αγίας Έδρας – τον άνθρωπο που στην ουσία λειτουργεί το Βατικανό», τονίζει ο Μάθιου Φόξ και συμπληρώνει πως «οι δυο προηγούμενοι Πάπες είχαν επιλέξει πολύ σκιώδεις Γραμματείς. Ο ένας ήταν είδωλο του αιματοβαμμένου δικτάτορα Πινοσέτ και κοντινός του άνθρωπος και ο άλλος λάτρης του Πατέρα Μασιέλ**. Ο νέος Πάπας θα επιλέξει κάποιον που έχει την δύναμη να καθαρίσει τα εν οίκω;».


*Βασική αρχή της καθολικής κοινωνικής διδασκαλίας, σύμφωνα με την οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στους φτωχούς και αδύναμους της κοινωνίας.
**Μεξικανός ιερέας που ίδρυσε την Λεγεώνα του Χριστού και το κίνημα Βασίλειο του Χριστού, αλλά αποκαλύφθηκε ότι κακοποιούσε αγόρια, ήταν παντρεμένος με δυο γυναίκες, είχε έξι παιδιά 2 εκ των οποίων κακοποίησε επίσης.

Κατηγορία άρθρου: Κόσμος  
Πηγή: tvxs.gr
radical30
radical30
Admin

Εγγραφή : 28/09/2009
Δημοσιεύσεις : 3499
Τόπος : Πόρτο Ράφτη
Ηλικία : 93

http://radicalrvolution-radical30.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης